C5+

c5.jpg (13940 bytes)

 

C5+ är Celestrons minsta teleskop av typen Schmidt-Cassegrain. Det introducerades redan i det tidiga 70-talet, men försvann under åttiotalet — kostnaden för att tillverka C5 var nästan den samma som för storebrorsan C8. Och varför skulle då någon välja en C5:a resonerade man.

Det visade sig dock ganska snart att amatörastronomer över hela världen saknade C5 — litet smidigt instrument som ändå erbjuder en öppning stor nog för deep-sky observationer och fotografering. Under 80-talet var man dock omedgörliga — "no such plans", sade man på Celestron när någon frågade om C5:an skulle komma tillbaka. När jag besökte Celestron sommaren 1991, svarade VD:n Alan Hale lite mer undvikande: "we'll see, there might be something in the future". I nästa ögonblick, på ett bord i Alan Hale's besöksrum fick jag dock syn på en ritning av något som var väldigt likt en möjlig C5:a. "You see!" sade Alan Hale och skrattade. Ett drygt halvår senare introducerades den nya C5.

C5:an erbjuder samma egenskaper som alla andra Schmidt-Cassegrain teleskop från Celestron: optik av hög klass, mekanik med jämn och stabil gång och framför allt små dimensioner i förhållande till öppning och brännvidd. En av de speciella fördelarna med C5 är naturligtvis dess storlek och vikt — trots sin spegeldiameter på 12,5 cm och 1250mm brännvidd, så är tuben inte längre än cirka 30 cm och vikten fryga 10 kg inklusive montering. Den andra stora fördelen är flexibiliteten — du plockar snabbt av tuben från sin motorstyrda gaffelmontering och skruvar fast den på ett videostativ (tuben väger knappt 3 kg). Vips så har du fått ett 1250mm teleobjektiv eller en ljusstarrk fågeltub! En annan rolig sak med C5+ i detta sammanhang, är att närgränsen endast är 6 meter. Du kan t.o.m. fotografera insekter på 6 meters avstånd.

C5+ levereras med gaffelmontering och bordsstativ. I drivbasen finns en inbyggd motor som drivs med ett vanligt 9V alkaliskt batteri som räcker för 50 timmars observation eller fotografering. Ett 25mm 1.25 tums SMA okular ingår som standard, liksom dito diagonalprisma och 6x30 sökare.

C5+ optik är behandlad med Starbright® coating (antireflexbehandling av linser och coating av primärspegel), vilket garanterar detaljerade observationer av detaljer på månen och möjlighet till observation av planeterna i hög förstoring. Du kan se detaljer av Jupiters ekvatorialbälten, planeten Saturnus' vackra ring och Mars' polarkalotter. Men C5+ är samtidigt stor nog för att ge fina deep sky observationer. Du kan lösa upp flera klotformiga stjärnhopar (i hög förstoring) och se galaxer och planetariska nebulosor.

C5+ har testats med goda vitsord i Sky & Telescope. Tryck här för att läsa denna test. Det är kanske inte så konstigt att C5+ har varit med vid ett flertal flygningar med rymdskytteln.

 

Namn C5+
Öppning 5" (127 mm)
Br.vidd. 1250 mm
Diagonal 1.25 tum
Okular 25mm SMA
Sökare 6x30
Montering Gaffel
Stativ Bordsstativ
Handkontroll Tillval
Dator -
Vikt 11 kg
Ordernr. C11030

 

Två fotografier av orion tagna med C5. Samtidigt! Den vänstra i primärfokus f/6.3 och den högra piggy-back 180mm/f2.8.

orionc5.jpg (45583 bytes)

 

ncgohome.gif (835 bytes)