Observationstipset
Sommartriangeln

Ett av de trevligare områdena för observation under slutet av sommaren och en bit in på hösten är Sommatriangeln — dvs det område som avgränsas av stjärnorna Deneb i stjärnbilden Svanen, Vega i Lyran och Altair i Örnen. Så här i september ligger "hela paketet" i riktning sydväst vid midnatt. Klicka på nedanstående bild för att se en större karta.

sommtriangeln_t.jpg (22319 bytes)

De tre stjärnbilderna ligger i riktning mot en stjärn- och nebulosarik del av galaxen. Här hittar du t.ex. M57 Ringnebulosan i stjärnbilden Lyran, vilken är ganska enkel att finna i ett mindre teleskop. Men det krävs att himlen är mörk för att du skall kunna se den någorlunda. Eller att du har ett nebulosafilter.

I Lyran finns även dubbel-dubbelstjärnan Epsilon Lyrae, vilken ses som en dubbelstjärna i en mindre kikare och som 4 stjärnor (två dubbelstjärnor) i ett mindre teleskop i 100 ggr förstoring.

I Svanens stjärnbild finner du M29 som är en öppen, om än inte så imponerande stjärnhop. Den blir kanske lite skojigare om man känner till att den är på väg emot oss med en hastighet av cirka 28 km/sekund. Men avståndet är betryggande: cirka 4000 ljusår.

Strax utanför sommartriangeln, men i Örnens stjärnbild har jag markerat NGC 6709, som är en trevlig liten öppen stjärnhop som kan beskådas även i mindre instrument. Med en C8 och 70 ggr förstoring är ett 30-tal objekt möjliga att observera. Exempel på observation.

Slutligen visas i kartan Saturnusnebulosan, med NGC-nummer 7009, som är en planetarisk nebulosa i Vattumannens stjärnbild. Namnet har den fått av sin något utsträckta form. En observation kan se ut så här.

Om du skulle observera några av objekten i sommartriangeln, skicka gärna en observation eller en liten berättelse till oss. Vi berättar om det i nästa nummer av TeleScoop och presenterar dem på vår website. Fotografier är inte nödvändiga.

Fotografierna av Messierobjekten på denna sida är länkade från: SEDS Messier Database (http://seds.lpl.arizona.edu/messier/Messier.html) och observationerna är länkade från: NetAstroCatalog (http://www.tiac.net/users/lewkaren/netastrocatalog/) Kartan är gjord i datorprogrammet The Sky och textredigerad i Corel Draw.