Telescoop Nr.1, 2002   Nyhtesbrev från Astromedia

Hej Rymdvän,

Här kommer Telescoop farande efter många månaders uppehåll! Som du kanske läst på vår hemsida så har verksamheten i dess tidigare form - postorderförsäljning av astronomiska teleskop och tillbehör - upphört. Men det finns hundratals mojänger kvar i lager och dessa börjar vi nu sälja ut. Det är bl.a.om detta jag vill berätta i Telescoop. Men naturligtvis består nyhetsbrevet i huvudsak av astronomiska nyheter. Om de uppskattas är jag pigg på att lite mer regelbundet skicka ut Telescoop. Det avgör du…..

Hursomhelst. Utförsäljningen påbörjas så sakteliga på Bra Bud som är en auktionssajt. Jag hoppas och tror att Bra Bud kommer att bli en bra källa för amatörastronomer runt om i Sverige att såväl sälja sina astronomiprylar som att finna nya. Läs mer om Bra Bud och möjligheten att vinna astronomiprylar längre ned i nyhetsbrevet.

Clear Skies,

Claes Tunälv
Astromedia

Den felroterande galaxen NGC 4622
Forskare har under en längre tid förbryllats över galaxen NGC 4622, dess armar och deras rörelse. Sedan mitten av 90-talet har ett galaxteam vid University of Alabama studerat galaxers dynamik, där NGC 4622 har varit en av de galaxer som vunnit intresse. Bl.a. har den inre ringens utseende förklarats av tidvatteneffekter från passagen av en eller flera följeslagande eller passerande smågalaxer (se t.ex. http://crux.astr.ua.edu/AnnRpt.html).

NGC 4622 I våras (2001) fick teamet möjlighet att utnyttja det rymdbaserade teleskopet Hubble för att studera NGC 4622 närmare. Den 25 maj 2001 genomfördes en 1,7 timmar lång exponering med Hubble's The Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) och forskarna häpnade över resultaten. Det tycks som om galaxen roterar moturs kring sitt eget centrum; med galaxarmar som pekar i "färdriktningen" (Se: Större bild av NGC 4622).

Armarna är ju i själva verket materia som i vanliga fall "släpar efter" när galaxen roterar. Upptäckten stärker i.o.f.s. gruppens tidigare hypotes om att NGC 4622 interagerar med en eller flera andra galaxer; nu tror man dock att galaxen i själva verket "slukat" en mindre galax. Läs mer om denna spännande upptäckt på forskarnas egen sida: http://heritage.stsci.edu/2002/03/table.html.


Saturnus nära Månen - 20/21 februari
För dig som inte är van observatör av himlen är natten mellan den 20 och 21 februari en rolig natt. Då passerar planeten Saturnus och Månen nära varandra på himlen. Vid 9-tiden på kvällen letar du upp månen och kan då se Saturnus som en lysande stjärna snett ovan, till vänster om månen. Avståndet är cirka 1 grad - en finger på en utsträckt arm är ungefär 1 grad i bredd. Under natten närmar sig Månen Saturnus ytterligare och är som närmast vid 01-tiden på morgonen den 21 februari. Allt eftersom klockan går närmar sig ekipaget horisonten och blir allt svårare att se om man inte har en fri horisont.

I bl.a. Nordamerika, där vinkeln från jorden är annorlunda, är det fråga om en ren ockultation - dvs Saturnus försvinner helt bakom Månen. Det hela går att se med blotta ögat, men en vanlig handkikare förhöjer nöjet. Med en tubkikare kan du se att planeten Saturnus verkligen är en planet - för blotta ögat ser den ut som en stjärna men med lite förstoring så blir det en skiva.

Efter denna natt vet du var du skall hitta planeten Saturnus, om du inte redan visste det. Saturnus rör sig mycket sakta på himlen och du kommer att hitta den på nästan exakt samma ställe nästa natt.


  ANNONS · BRABUD.NU


Rymdtävling med många vinstchanser!
Du som är intresserad av astronomi och har astronomiska prylar att sälja har chansen att inte bara tjäna en hacka på att bli av med dina saker. Du kan även deltaga i Brabuds rymdtävling som går ut på att registrera så många objekt som möjligt i varje astronomikategori t.o.m. den 31 mars. Den som har flest nyregistrerade objekt relaterade till astronomi (se nedan) vinner en Olympus C-1 digitalkamera värd c:a 2650:-. Men även du som kommer på 2-10:e plats vinner - se prislistan nedan.

Priser till ett sammanlagt värde om över 5000:-!
Olympus C-1 Digitalkamera
LPR-filter
26mm Plössl
Trisslotter
1:a pris
2:a pris
3:e pris
4 - 10:e pris

Så här gör du för att tävla:
1. Bekanta dig med sajten Brabud
2. Registrera dig som användare under Bli Medlem
3. Registrera objekten under Säljare - Lägg in nya objekt
4. Skicka ett mail till oss när tävlingstiden är slut och meddela att du deltar i tävlingen och med hur        många objekt och i vilken eller vilka kategorier.
5. Resultaten presenteras med epost till vinnarna efter tävlingen

Klicka här för att läsa mer om tävlingen!

Astronauter servar rymdteleskopet Hubble i februari
Tidigast den 28 februari inleds den 4 serviceomgången av det rymdbaserade teleskopet Hubble. Denna gången skall Hubble bl.a. få ett nytt instrument -- ACS (Advanced Camera for Surveys) och nya solpaneler. ACS har dubbelt så stort synfält och 5 gånger högre upplösning än trotjänaren WFPC2 (se bl.a. nyheten om galaxen NGC4622) som den ersätter. De nya solpanelerna är 45% mindre till ytan men 25% mer effektiva än de gamla som ersätts.

Under den 11 dagar långa rymdresan skall astronauterna, efter det att Hubbleteleskopet fångats in av skyttelns arm och placerats i lastutrymmet, genomföra 5 rymdpromenader. Skyttelns arm opereras av den kvinnliga astronauten Nancy Currie. De astronauter som gör rymdpromenader leds av astronauten och Hubbleveteranen John Grunsfeld. De övriga astronauterna som gör rymdpromenader är Jim Newman och Richard Linnehan. En förstagångsastronaut, Mike Massimino, deltar också. Bild på gänget som skall upp med skytteln i detta mission STS-109 finns här
Källor: http://sm3b.gsfc.nasa.gov/ (bara om detta uppdrag)
http://spaceflight.nasa.gov/shuttle/ (skytteluppdragen i största allmänhet).

Helvetet i Vintergatans mitt på fotografi
Ett team astronomer, ledda av Daniel Wang vid University of Massachusetts har lyckats presentera den skarpaste bilden någonsin av vår egen galax' - Vintergatan - centrum. Bilden består av ett 30-tal separata fotografier som totalt omfattar en yta på cirka 400 x 900 ljusår. Den skarpa bilden gör avslöjar hundratals vita dvärgar, neutronstjärnor och svarta hål, vilka badar i ett hav av flera miljoner grader varm gas, vilken omsluter ett supermassivt svart hål! Rätt olustiga saker att ha på så nära håll - det är trots allt bara 20.000 ljusår till detta område.

Bilden ovan har tagits fram med hjälp av NASA's "Chandra X-ray Observatory" (För större förstoring se här).
Källor: http://www.umass.edu/newsoffice/archive/2002/010902milkyway.html
        http://www.astro.umass.edu/~wqd/gcs/

Om nyhetsbrevet Telescoop Nr. 2002-01:
Det här nyhetsbrevet har du fått eftersom du via astromedias hemsida har bett att få prenumerera på det. Det är ingen speciell utgivningstakt (vilket du säkert upptäckt), utan jag knåpar ihop ett brev när det händer något intressant och jag har tid. Med intressant menar jag t.ex. om det hänt eller skall hända något på stjärnhimlen, när det finns intressanta nyheter från astronomin eller rymdfarten eller om Astromedia har någon utförsäljning eller annat jippo på gång.

Klicka här för att prenumerera på Telescoop. · Klicka här för att avsluta prenumeration.